Voda u toku treninga

Voda je jedan od najbitnijih elemenata na planeti. Bez nje ne bi bilo ni nas.  Korist vode za naš organizam je velika, bilo da se bavite fizičkom aktivnošću ili ne.. Ljudsko tijelo koristi vodu kako bi transportovalo kiseonik i hranljive materije do ćelija i izbacivalo štetne produkte organizma iz ćelija. Tokom fizičkih aktivnosti, gube se tijelesne tečnosti kao i minerali koji su rastvoreni u vodi i time smanjuje fizička sposobnost. Zato je bitno dopunjavati rezerve tečnosti u organizmu prije, tokom i poslije fizičke aktivnosti.

 

  • PREHIDRATACIJA (prije fizičkog napora)

Organizmu je neophodno da bude dovoljno hidriran prije fizičke aktivnosti kako ne bi došlo do stanja pregrijavanja ili smanjenja kontraktilnosti mišića, a time i sposobnost da se trening odradi kako treba. Neka optimalna količina je 600 – 1200ml tečnosti 1 – 3 sata prije treninga.

 

  • HIDRATACIJA (tokom fizičkog napora)

Svako ponaosob trebalo bi da razviju lični osećaj nadoknade tečnosti i da se navikne na osećaj iste u stomaku. Ukoliko je tehnički moguće, trebalo bi da se tokom treninga voda konzumira oko 100 – 200ml na svakih 15 – 20 min. Preporuka je da se voda unosi hladna (ali ne i ledena) jer se brže apsorbuje u organizmu od one na sobnoj temperaturi.

 

  • REHIDRATACIJA (poslije fizičkog napora)

Poslije jačih fizičkih napora poželjno je da se tečnost unosi ne odjednom nego postepeno i u malim gutljajima hodajući – prilikom naglih gutljaja i naglim prestankom aktivnosti može se stvoriti neprijatan osećaj u stomaku ili grčevi. Rehidratacija se postiže ako se uzme jednaka količina vode koja je i izgubljena za vrijeme treninga.

 

Svaki organizam je priča za sebe, i svaki čovjek treba da prilagodi dnevni unos vode prema sopstvenoj potrebi i potrošnji.

 

Trenirajte pametno, aktivno i energično.

PRIJAVI SE ZA PROBNI TRENING +382 68 40 20 30

Radno vrijeme

08:00h - 23:00h


NEDELJOM NE RADIMO


Adresa

Žrtava fašizma, BB

Budva, Montenegro

Pozovite nas

+382 68 40 20 30

Odgovorićemo na svako Vaše pitanje, prvi grupni fitness trening je BESPLATAN.

Kontaktirajte nas