Cardio trening prije ili poslije treninga snage?

Među mnogim se vježbačima često vode rasprave je li kardio trening bolje raditi prije ili poslije treninga snage. Ipak, bez obzira je li vam cilj dobijanje mišićne mase, povećanje snage ili topljenje masnoga tkiva, većina će bolje rezultate imati ako kardio aktivnost uvrsti u trening nakon treninga snage.


Veća količina energije za trening snage

Tokom treninga, tijelo za energiju koristi zalihe koje se nalaze u mišićima i jetri. Glavni izvor energije u ovim aktivnostima je mišićni glikogen. Ako je nivo glikogena nizak, organizam ima malo energije za trening. Posebno je ovo slučaj kod osoba koje ne unose dovoljno ugljenih hidrata (a pritom nisu u stanju ketoze) pa tijelo nema dovoljne zalihe energije iz ugljenih hidrata kao energetskih resursa.

Promjene u pH vrijednosti krvi

Kardio aktivnost može povećati kiselost krvi. Naime, tokom treninga, molekuli koje nose energiju se razbijaju i koriste, te tako jedan od nusprodukata je mliječna kiselina. Iako mliječna kiselina koristi i za nadomještanje energije za nastavak treninga, ona to čini stvaranjem prekomjernih vodonikovih jona koji uzrokuju mišićni umor i pad u performansama.

Učinak na topljenje masnoga tkiva

Trening koji ima najbolje učinke na topljenje masnoga tkiva je onaj koji neće samo tokom svojeg trajanja potrošiti veće količine kalorija, već onaj koji će i nakon završene aktivnosti održavati organizam u stanju topljenja masnog tkiva. Taj proces moguće je produžiti i 48 sati nakon treninga. Studije su potvrdile da intenzivan metabolički trening snage izaziva snažne „afterburn“ efekte te pozitivno utiče na kardiovaskularno zdravlje.

PRIJAVI SE ZA PROBNI TRENING +382 68 40 20 30

Radno vrijeme

08:00h - 23:00h


NEDELJOM NE RADIMO


Adresa

Žrtava fašizma, BB

Budva, Montenegro

Pozovite nas

+382 68 40 20 30

Odgovorićemo na svako Vaše pitanje, prvi grupni fitness trening je BESPLATAN.

Kontaktirajte nas